2018/2: Întâlnirea Prosumatorilor și Firmelor cu AFM și ANRE

2018/2: Întâlnirea Prosumatorilor și Firmelor cu AFM și ANRE 3721 2471 Mihai Toader-Pasti

Vineri, 14 Septembrie, a avut loc a 2-a Întâlnire a Prosumatorilor din anul 2018, la casa EFdeN,prima întâlnire a comunității energiaTa de anul acesta a avut loc pe 27 Iunie pe subiectul noii legi a prosumatorului.

Timp de 2 ore am discutat despre ultimele schimbări legislative, despre normele de implementare și despre ghidul de finanțare pentru proiectarea, achiziționarea și instalarea de sisteme fotovoltaice. Am trimis invitații către o serie de stakeholderi la discuții, printre care AFM, ANRE, Ministerul Energiei, companii din energie și nu numai, instalatori, prosumatori și alte ONG-uri. Interesul pentru subiect ne-a luat prin surpindere, așa că a trebuit să selectăm maxim 18 persoane.

Întâlnirea în doar 6 idei:

  • Problema pe care consiliul concurenței a ridicat-o cu privire la posibilitatea unui ajutor de stat a întârizat calendarul de publicare a normelor. ANRE speră ca la finalul lui Octombrie să publice normele în dezbatere publică, depășind astfel termenul de 90 zile publicat în monitorul oficial.
  • Încă sunt dezbateri și întâlniri tehnice și pe zona de compensare la nivelul companiilor de distribuție, furnizare și transport energie și nu s-a ajuns la o concluzie, acesta fiind motivul principal al amânării publicării normelor de implementare.
  • Cei 100 de milioane de Euro veniți de la Uniunea Europeană pentru programul derulat de AFM trebuie cheltuiți până în Decembrie 2019. De asemenea, o parte din birocrația programului vine și din raportarea pe care România trebuie să o facă pentru banii primiți.
  • Ghidul de finanțare AFM a fost lansat în dezbatere publică prea devreme, încă există necunoscute și nu a avut loc un proces de consultare înainte de publicarea lui, proces de consultare care are loc acum.
  • Cel mai probabil primii prosumatori vor fi în România undeva în a 2-a jumătate a lui 2019, iar fondurile de la AFM vor fi alocate tot în 2019, anul acesta fiind planificată doar înscrierea instalatorilor care își doresc să fie validați, undeva la final de Octombrie.
  • Prosumatorii, Companiile și Instalatorii își doresc o simplificare a procesului și o libertate mai mare în alegrea echipamentelor și tehnologiilor, în acest moment există restricții inutile cu privire la aceste aspecte.

Le mulțumim ANRE și AFM pentru că au răspuns pozitiv invitației noastre. Este important să înțelegem că ne dorim cu toții ca legislația și programul să iasă bine, iar împreună putem face acest lucru împreună. Atât ANRE, căt și AFM, ne-au promis că vor răspunde tuturor întrebărilor adresate.

Agenda Evenimentului

09:45 – 10:00 Primire Invitați
10:00 – 10:15 Prezentare Ghid de Finanțare AFM
10:15 – 10:30 Prezentare Legea Prosumatorilor ANRE
10:30 – 11:40 Discuții pe Lege și pe Ghid
11:40 – 12:00 Concluzii și Pași următori

 

Document de poziție

Dacă vreți să contribuiți, o puteți face completând următoarele chestionare până miercuri, 19 septembrie: pentru ANRE: https://goo.gl/ZqMshn și pentru AFM: https://goo.gl/vGcLxa.

 

Au fost prezente 20 de persoane

ANRE

1. Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte

2. Viorel Alicuș, Director General al Direcţiei generale eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică

 

AFM

3. Elena Lehovida, Director Implementare Proiecte

 

Companii Energie / Instalatori

4. Andrei Bejan, Reprezentant Romstal

5. George Badea, Energy Efficiency Regulatory Specialist, E.ON

6. Jean-Paul Mossoux, Director Inovație la Nivel Global, Tractebel Belgia

7. Sorin Petcu, Director General, Ati Solar

8. Toth Levente, Director General, Veltol Holding

9. Dan Tudose, Director General, e-acumulatori

10. Flavius Iliescu, Manager General, Petawatt Energia

 

Viitori Prosumatori

11. Florin Muresan, Persoană Fizică

12. Cristian Dorin Gurău, Persoană Fizică

 

ONG

13. Marian Mândru, Coordonator campanie energie regenerabilă, Greenpeace Romania

14. Martin Moise, Vicepreședinte, PATRES

 

Media

15. Gabriel Avăcăriței, Redactor Șef, energynomics.ro

16. Roxana Petrescu, Redactor, Ziarul Financiar

 

Moderatori

17. Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa

18. Claudiu Butacu, cofondator energiaTa

 

Puteți urmări dezbaterea aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.