Maxim 20.000 lei de la stat pentru panouri fovoltaice

Maxim 20.000 lei de la stat pentru panouri fovoltaice 1200 627 Mihai Toader-Pasti

Astăzi a fost publicat Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Timp de 10 zile este în dezbatere publică.

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală, în limita sumei de 20.000 lei.

  • Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp.
  • Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

Procedura pe scurt:

  • Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.
  • Asta înseamnă că sunt 3 părți: Beneficiarul final + Instalatorul Validat + Autoritatea Fondului de Mediu
  • După finalizarea procesului de validare, pe site-ul AFM va apărea o listă cu instalatorii autorizați
  • Beneficii

Cheltuieli eligibile pentru banii de la stat:

(1) Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:

  • a) panouri fotovoltaice;
  • b) invertor;
  • c) materiale conexiuni;
  • d) structura de montaj a sistemului;
  • e) modul de comunicație;
  • f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
  • g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.

(2) Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

Etapele Programului

  • 0) publicarea ghidului în vederea dezbaterii publice (20-30 August 2018)
  • a) publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
  • b) validarea, încheierea contractelor cu instalatorii și publicarea listei acestora (înscrierea s-a prelungit până pe 15 Martie);
  • c) înscrierea solicitanților, rezervarea sumelor aferente finanțării și aprobarea solicitanților;
  • d) încheierea contractului de finanțare nerambursabilă;
  • e) implementarea proiectului;
  • f) decontarea sumelor solicitate de către instalatorii validați;
  • g) monitorizarea beneficiarilor finali.

Întrebări Frecvente

  • Pot să aplic dacă nu am casa gata? Teoretic Da. Trebuie să aveți însă proiectele, autorizațiile și tot sistemul să fie funcțional în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanțare.

(2) Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare și încheie cu acesta toate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii și plata contribuției proprii.

Mai multe informații în Ghidului de finanțare pe site-ul afm.


În curând energiaTa va lansa Ghidul Prosumatorului. Dacă vrei să îl primești, te poți . Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în .

  • Buna ziua,

    Suntem o famile tanara ce doreste sa isi construiasca o casa in Arad am achizitionat deja terenul si din primavara dorim sa incepem constructia daca ne ies autorizatiile in Noiembrie.

    Dorim sa ne instalam atat panouri fotovoltaice cat si panouri pentru apa calda menajera.
    Credeti ca ne putem inscrie in program si fara ca sa fie finalizata constructia?

  • Buna seara,
    1. Am citit ghidul, iar printre cheltuieli eligibile pentru finanțare nu se afla bateriile pentru a stocarea energiei. Cred eu este un minus al acestui ghid care se afla in dezbatere publica.
    2. Contractul de finanțare se semnează doar după obținerea avizului scris emis de către operatorul de rețea (ATR). Cât de ușor sau greu se obține acest ATR nu știu.

    Am o nedumerire. Exista posibilitatea că prin acest program, sistemul fotovoltaic ( pe lângă panouri și invertor) sa aiba in componenta și niște baterii pt. stocarea energiei și doar atunci când acestea sunt full surplusul sa fie cedat în rețea?

    Cu mulțumiri,
    Gabi

  • Ce acte se cer pt finanțare ?

  • buna ziua am fost beneficiar al pr9gramului casa verde si am beneficiat de subventie pentru panour8 solare pentru apa calda menajera,mai pot aplica pentru sisteme fotovoltaice?

  • Ionita Marius Valentin august 28, 2018 at 12:04 pm

    Am vazut Gidul de Finantare privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.
    Am doua intrebari.

    1. Sunt eligibili pe acet proiect de ghid, persoanele fizice care locuiesc in mediu rural si au ATR (aviz tehnic de racordare) pentru bransament trifazic (380/400 V) ?
    Daca raspunsul este negativ cred ca se impune ca ghidul sa ofere posibilitatea de a accesa si potentialilor beneficiari persoane fizice (proprietari) care sunt racordati, urmeaza sa fie racordati la reteaua nationala printr-un bransament trifazic sau si-au schimbat bransamentul din monofazat in trifazat.
    Bransamentul trifazic este necesar pentru incalzirea locuintei cu centrale termice electrice/pompe de caldura care functioneaza de cele mai multe ori printr-un bransament trifazic, restul consumatorilor casnici fiind alimentati monofazat (pe o faza a bransamentului trifazat).
    2. Daca asupra imobilului exista inscrisa o ipoteca in favoarea bancii finantatoare (finantarea achizitiei imobilului) titularul dreptului de proprietate este eligibil ?

  • Ionita Marius Valentin august 29, 2018 at 6:54 am

    Buna ziua,

    Din lecturarea proiectului de Ghid si din caracteristicile minime ale invertorului am dedus ca in forma actuala a Ghidului, potentialii beneficiari care au bransament trifazat nu pot aplica.
    Acest lucru personal in consider ca fiind o scapare a Ghidului care se poate remedia si este necesar a fi remediat dupa etapa de consultare.
    Consider ca si potentialii beneficiari persoane fizice care au bransament trifazat sau si-au modificat bransamentul din bransament monofazat in bransament trifazat, au dreptul la sanse egale si tratament egal in acest program fara discriminare potrivit prevederilor OG 137/2000 (art. 2 alin. 1), privind prevenirea si sanctionarea formelor de discriminare.
    Potrivit proiectului de Ghid majoritatea regiunilor primesc finantare si prin POR 2014-2020 (Programul Operational Regional 2014-2020) iar in toate axele prioritare ale POR 2014-2020, pot fi identificate aspecte referitoare la principiul egalităţii de şanse.

    Mai mult decat atat, cei ce au un bransament trifazat chiar au un consum de energie electrica sporit (atat iarna pentru incalzire cat si vara pentru racire) iar acest lucru se pliaza foarte bine pe scopul programului, respectiv îmbunătăţirea calităţii aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

    In speranta ca aceasta scapare a Ghidului va fi inteleasa si remediata dupa etapa de consultare, va multumesc anticipat.

    Cu stima,

    Marius Ionita

    Calarasi-Romania

    Tel. 074-550.898

  • Rosca Nicolae Claudiu octombrie 15, 2018 at 12:57 pm

    Buna ziua, si eu am bransamente de trifazic cu o putere de 5,2kw instalat si a as vrea sa accesez aceasta finantare .
    Ca si sistem de caldura si rece vara folosesc o pompa reversibila nordic ce este alimentata trifazic.
    Si citind aici am ramas surprins sa aflu ca nu am posibilitatea sa accesez acest program.
    Deci va sa rog sa ma lamuriti cum ar fi corect.

    Cu stima.

    Claudiu Rosca

  • Buna ziua. Doresc si eu sa folosesc o baterie de panouri fotovoltaice.am o casa la tara(com. Roma jud. Botosani.) cu bransament trifazic. Cum pot sa beneficiez de acest ajutor ?Sunt pensionar si am fost maistru electrician. Cu multa stima.

  • Herac Simona Iuliana august 29, 2019 at 10:37 am

    Buna ziua! Am început să întocmesc dosarul de finantare pt panouri fotovoltaice pe numele meu. Am o nedumerire: contractul de furnizare a energiei este pe numele soțului.E oare vreo problemă? Specifică undeva că solicitantul trebuie să fie titularul contractului de energie electică?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.