Primele 5300 de dosare acceptate în Programul Casa Verde. Vom avea primii prosumatori cu bani de la AFM

Primele 5300 de dosare acceptate în Programul Casa Verde. Vom avea primii prosumatori cu bani de la AFM 3648 2736 Stoian Dalia

Astăzi Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista primelor 5.300 de dosare acceptate în Programul Casa Verde!

Conform comunicatului de presă, publicat de către Administrația Fondului pentru Mediu, au fost analizate peste 7.600 de dosare, dintre care 5.300 au fost aprobate. Lista dosarelor acceptate o găsiți aici, iar lista celor respinse va fi publicată în decursul acestei săptămâni.

Cu această listă sunt deblocați peste 5.300 de beneficiari ce pot în sfârșit să-și monteze sistemele fotovoltaice.

În continuare AFM asigură că analiza dosarelor beneficiarilor se face într-un ritm accelerat, toate cele 26.000 de dosare urmând a fi finalizate până la finalul lunii aprilie.

Ce urmează pentru persoanele fizice*

  1. Obținere ATR – 90 zile
  2. Semnarea contractului de finanțare nerambursabilă
  3. Implementarea proiectului (Obținere Certificat de Racordare): 8 luni de la semnare

1. Obținere ATR

După aprobarea finanțării trebuie sa mergi la Distribuitor pentru a obține Avizul Tehnic de Racordare, pentru care ai la dispoziție 90 de zile pentru a-l obține.

2. Semnarea contractului de finanțare nerambursabilă

Pe baza ATR-ului se semnează contractul de finanțare. Acesta trebuie introdus de către instalator în aplicația informatica în acel termen de 90 de zile de la aprobarea finanțării.

3. Implementarea proiectului: 8 luni de la semnare

Odată semnat contractul cu AFM, trebuie să mergi la Distribuitor pentru a realiza racordarea și la Instalator pentru a monta și instala echipamentele. După ce sistemul este montat, instalat și racordat vei obține Certificatul de Racordare ce trebuie comunicat către AFM în termen de 8 luni, asemănător cu ATR-ul. În final trebuie să mergi la Furnizor pentru semna contractul de vânzare cumpărare. Întreg procesul durează minim 60 de zile.

Mai multe detalii despre pașii pe care trebuie să îi urmezi și documentele necesare aici.

Ce se întâmplă cu dosarele respinse

Solicitanții respinși au dreptul de a contesta decizia, o singură dată, în termen de 5 zile de la publicarea listei.  De asemenea AFM a anunțat că va mai realiza o sesiune de aplicații cu sumele deblocate după sesiunea de contestații, unde vor avea ocazia de a aplica atât cei respinși cât și noi solicitanți. Vom publica mai multe detalii odată cu publicarea listei cu dosarele respinse.


Link-uri utile:


*Având în vedere situația actuală generată de COVID-19 nu este clar dacă termenele de 90 zile pentru obținerea ATR-ului și de 8 luni pentru implementarea proiectului se vor respecta, și dacă da cum se va modifica procedura de obținere a certificatelor.


Am lansat Ghidul Prosumatorului ce explică tot ce ține de energia solară, dimensionări, soluții tehnice, autorizații și proces.  Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în energiaTa – Comunitatea Prosumatorilor.

Mai multe detalii puteți găsi pe blogul nostru despre prețul energiei vândute de prosumator și subvențiile oferite de stat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.