Vineri, 14 Septembrie, a avut loc a 2-a Întâlnire a Prosumatorilor din anul 2018, la casa EFdeN,prima întâlnire a comunității energiaTa de anul acesta a avut loc pe 27 Iunie pe subiectul noii legi a prosumatorului.
Timp de 2 ore am discutat despre ultimele schimbări legislative, despre normele de implementare și despre ghidul de finanțare pentru proiectarea, achiziționarea și instalarea de sisteme fotovoltaice. Am trimis invitații către o serie de stakeholderi la discuții, printre care AFM, ANRE, Ministerul Energiei, companii din energie și nu numai, instalatori, prosumatori și alte ONG-uri. Interesul pentru subiect ne-a luat prin surpindere, așa că a trebuit să selectăm maxim 18 persoane.
Întâlnirea în doar 6 idei:
- Problema pe care consiliul concurenței a ridicat-o cu privire la posibilitatea unui ajutor de stat a întârizat calendarul de publicare a normelor. ANRE speră ca la finalul lui Octombrie să publice normele în dezbatere publică, depășind astfel termenul de 90 zile publicat în monitorul oficial.
- Încă sunt dezbateri și întâlniri tehnice și pe zona de compensare la nivelul companiilor de distribuție, furnizare și transport energie și nu s-a ajuns la o concluzie, acesta fiind motivul principal al amânării publicării normelor de implementare.
- Cei 100 de milioane de Euro veniți de la Uniunea Europeană pentru programul derulat de AFM trebuie cheltuiți până în Decembrie 2019. De asemenea, o parte din birocrația programului vine și din raportarea pe care România trebuie să o facă pentru banii primiți.
- Ghidul de finanțare AFM a fost lansat în dezbatere publică prea devreme, încă există necunoscute și nu a avut loc un proces de consultare înainte de publicarea lui, proces de consultare care are loc acum.
- Cel mai probabil primii prosumatori vor fi în România undeva în a 2-a jumătate a lui 2019, iar fondurile de la AFM vor fi alocate tot în 2019, anul acesta fiind planificată doar înscrierea instalatorilor care își doresc să fie validați, undeva la final de Octombrie.
- Prosumatorii, Companiile și Instalatorii își doresc o simplificare a procesului și o libertate mai mare în alegrea echipamentelor și tehnologiilor, în acest moment există restricții inutile cu privire la aceste aspecte.
Le mulțumim ANRE și AFM pentru că au răspuns pozitiv invitației noastre. Este important să înțelegem că ne dorim cu toții ca legislația și programul să iasă bine, iar împreună putem face acest lucru împreună. Atât ANRE, căt și AFM, ne-au promis că vor răspunde tuturor întrebărilor adresate.
Agenda Evenimentului
09:45 – 10:00 Primire Invitați
10:00 – 10:15 Prezentare Ghid de Finanțare AFM
10:15 – 10:30 Prezentare Legea Prosumatorilor ANRE
10:30 – 11:40 Discuții pe Lege și pe Ghid
11:40 – 12:00 Concluzii și Pași următori
Document de poziție
Dacă vreți să contribuiți, o puteți face completând următoarele chestionare până miercuri, 19 septembrie: pentru ANRE: https://goo.gl/ZqMshn și pentru AFM: https://goo.gl/vGcLxa.
Au fost prezente 20 de persoane
ANRE
1. Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte
2. Viorel Alicuș, Director General al Direcţiei generale eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică
AFM
3. Elena Lehovida, Director Implementare Proiecte
Companii Energie / Instalatori
4. Andrei Bejan, Reprezentant Romstal
5. George Badea, Energy Efficiency Regulatory Specialist, E.ON
6. Jean-Paul Mossoux, Director Inovație la Nivel Global, Tractebel Belgia
7. Sorin Petcu, Director General, Ati Solar
8. Toth Levente, Director General, Veltol Holding
9. Dan Tudose, Director General, e-acumulatori
10. Flavius Iliescu, Manager General, Petawatt Energia
Viitori Prosumatori
11. Florin Muresan, Persoană Fizică
12. Cristian Dorin Gurău, Persoană Fizică
ONG
13. Marian Mândru, Coordonator campanie energie regenerabilă, Greenpeace Romania
14. Martin Moise, Vicepreședinte, PATRES
Media
15. Gabriel Avăcăriței, Redactor Șef, energynomics.ro
16. Roxana Petrescu, Redactor, Ziarul Financiar
Moderatori
17. Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa
18. Claudiu Butacu, cofondator energiaTa