Salutare,
Dacă ai început să cercetezi ce presupune instalarea unui sistem fotovoltaic pot pune pariu că prima întrebare pe care ți-ai pus-o a fost: de cât am nevoie? La o simplă căutare pe google cu cuvinte cheie precum „kit sistem fotovoltaic” vei găsi toate ofertele clasificate încă din titlul fiecăreia în funcție de puterea sistemului, exprimată în kW.
Vei observa astfel că cea mai mică putere a unui sistem fotovoltaic ongrid este de 3kW, aceasta fiind și puterea de referință a tuturor sistemelor instalate prin programul Casa Verde Fotovoltaice finanțat de AFM.
A doua întrebare care apare este: oare sunt suficienți acești 3kW? Răspunsul este mai complicat, însă regula generală de la care pornesc toți instalatorii de sisteme este:
1kW fotovoltaic = 100kWh consum
Adică fiecare 1kW de putere fotovoltaică asigură un consum de 100kWh lunar. Dar de unde această echivalență aparent simplă?
Calculul către 1kW=100kWh
Conform unuia dintre cele mai cunoscute simulatoare din Europa, PVGIS, un kWp* de putere fotovoltaică în România, pentru panouri instalate pe acoperiș la o înclinație de 35 grade și orientate către sud (unghiul de azimut = 0), producția anuală a acestui kWp este de:
- ~1126 kWh în Transilvania,
- ~1163kWh în Moldova,
- ~1236 kWh în București-Ilfov,
- ~1280 kWh în Dobrogea.
Avem deci o valoare medie rotunjită de 1200kWh pentru producția anuală în România a unui kWp fotovoltaic. Astfel pentru cele 12 luni ale anului avem o medie de 1200 / 12 = 100kWh producție solară.
Corelarea producției cu consumul
Consumul de energie electrică dictează necesarul de energie fotovoltaică de care avem nevoie. iar acesta se află, bineînțeles, din factura. Strânge facturile din ultimele (preferabil) 12 luni și calculează media de consum de electricitate. ATENȚIE – extrage consumul exprimat în kWh, nu valoarea energiei exprimată în RON.
Ca exemplu media anuală va reieși din calcule ca fiind de 300kWh (mai mult iarna și în unele perioade caniculare din vară, mai puțin primăvara și toamna).
Astfel cunoscând faptul că 1kWp de putere fotovoltaică produce în medie 100kWh de energie electrică iar media consumului este de 300kWh, putem trage concluzia printr-o regulă de 3 simplă că puterea necesară a sistemului fotovoltaic este de 300 / 100 = 3kWp. Bingo, este atât de simplu!
Doar că…
Micile probleme cu acest calcul
Nu mai e o surpriză faptul că soarele strălucește pe cer pentru intervale diferite de timp de-a lungul anului.
- Solstițiul de vară de pe 21 iunie oferă 15-16 ore de soare zilnic și un unghi maxim al soarelui față de linia orizontului de 68.5∘, pe când
- Solstițiul de iarnă de pe 21 decembrie are 8-9 ore de soare zilnic și un unghi de 21.5∘
Astfel sistemul nostru fotovoltaic de 3kWp va produce (în zona București-Ilfov) în jur de:
- 430 kWh (cu 43% peste media calculată de 300) în luna iulie și
- 160 kWh (cu 46% sub media calculată de 300) în luna decembrie.
Vedem că producția fotovoltaică de-a lungul anului variază cu aproape jumătate față de media generală de la începutul articolului. Deci doar în cazul în care am avea o stocare nelimitată a energiei în care să stocăm surplusul de producție din timpul verii pentru a-l utililza în timpul iernii ar fi perfectă formula de 1kWp = 100kWh consum.
Realitatea ne oferă însă legea compensării cantitative, prin care putem injecta energia din surplus în rețea pentru a o utiliza pe parcursul a 24 luni, însă această compensare nu este de 1 la 1 precum a unui acumulator, ci se reține valoarea tarifelor și taxelor aferente acelei energii, ceea ce duce la o recuperare de 30-40% a energiei injectate în rețea.
Astfel nu se mai poate atinge același bilanț echilibrat anual dintre producție și consum considerat în calculul inițial de 1kWp = 100kWh. Însă ne putem apropia de acesta. Cu cât utilizăm mai eficient energia produsă de sistemul fotovoltaic pentru a minimiza injecția surplusului în rețea cu atât perioada de amortizare a investiției va scădea. Această energie utilizată eficient se numește autoconsum, și practic înseamnă consumul energiei în același timp cu momentul producției, pentru ca majoritatea energiei să nu mai ajungă în rețea.
La energiaTa aducem o sumedenie de metode prin care un prosumator își poate crește autoconsumul și astfel să își crească economiile nu doar la factura de energie electrică, ci și la climatizare, apă caldă menajeră și mobilitate. Acestea se găsesc în Ghidul Prosumatorului Sustenabil în paginile 42-45, și le vom detalia în articole viitoare. Mai jos poți vedea rezumatul grafic al articolului :).