Legea Prosumatorului și normele de aplicare

Legea Prosumatorului și normele de aplicare 1200 630 Mihai Toader-Pasti

Reglementarea cadrului legislativ în acest domeniu în România se realizează atât prin legi emise de Parlamentul României (legea 220/2008 cu modificările aduse de legea 184/2018), cât și prin Norme de Implementare, formulate de către ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. După 3 ani de eforturi ale energiaTa și a altor organizații, noua legislație a fost implementată și a intrat în vigoare la 1 Ianuarie 2019.

Ce este un prosumator?

Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 100kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis.

  • Producător de energie electrică verde
  • Putere instalată < 100kW
  • Producție pentru consum propriu, nu comercializare
  • Casă, bloc, sediu, spațiu comercial sau industrial (persoană fizică sau juridică)

Printre cele mai importante noutăți pe care noua lege le aduce, putem enumera:

  • Obligativitatea distribuitorilor să facă posibilă racordarea în 30 zile și obligativitatea Furnizorilor de energie electrică să achiziționeze energia electrică
  • Prosumatorii sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale în factura de energie electrică, asta înseamnă că nu mai este nevoie de o firmă sau de un PFA
  • Nu se mai plătesc certificatele verzi de către consumatori

Costurile energiei produse și injectate

Prețul de vânzare al energiei produse de prosumer, conform noii legislații (2018), se va calcula în funcție de prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare (PZU) în anul anterior. Astfel, în 2021 prosumatorii vor primi 196,56 lei / MWh. Mai multe detalii despre costuri aici.

Subvenții de la stat pentru achiziționarea și montarea sistemelor de producție solară

AFM, Administrația fondului pentru mediu, are diverse programe de finanțare, printre care și 2 programe pentru sisteme fotovoltaice: Unul în valoare de max 20.000lei și 90% și altul pentru locuințe izolate în valoare de max 25.000 lei și 100%. Mai multe detalii aici.

Referințe utile:


În curând energiaTa va lansa Ghidul Prosumatorului. Dacă vrei să îl primești, te poți . Dacă vrei să afli informații despre sisteme sau experiențele altor prosumatori, intră în .

  • Buna ziua,
    Ma numesc Murariu Bogdan si lucrez in Germania la o firma care monteaza panouri fotovoltaice. As dori sa imi fac in Romania un sistem de panouri fotovoltaice. Lucrand in domeniu as putea sa imi montez panourile fotovoltaice si instalatia electrica cu configurarea invertorului singur fara a avea nevoie de o firma autorizara. Intrebarea mea ar fi daca imi montez singur sistemul as putea sa inchei contractul de vanzare a surplusului de energie cu distribuitorul ? Daca este posibil ce pasi trebuie sa urmez?
    Va multumesc frumos.

  • Gianpierino Pavan iulie 25, 2019 at 12:59 pm

    Buna Bogdan, Gianpiero ma numesc! Asta mai jos e adresa de mailul a mea, te rog sa me contactez intrucat am mai multe info de a te lamuri in urma intrebarile tale.
    Bineinteles in forma confidential !

  • Luați legătura cu furnizorul din zona Dvs. E posibil sa va înțelegeți cu ei

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.